Konference It’s About Time Skulpturlandsby Selde 2018

Rejsegilde på bygget struktur på Gartnergrunden til projektet ‘Fragmenteret hus’ af arkitekt Gitte Juul. Opbygning: Herman Jensen, Gitte Juul, tømrerlærlinge fra Skive Tekniske Skole og borgere i Selde. Foto: Gitte Juul, 2018

Somewhere arrangerer i samarbejde med Skulpturlandsby Selde konferencen IT’S ABOUT TIME – om tidens betydning for offentlig kunst med målet om at inspirere til nye udviklingsmuligheder for Skulpturlandsby Selde.Konferencen vil diskutere og evaluere på Seldes model for udvikling af byen gennem offentlig kunst og lokale mentorordninger, hvor lokale borgere støtter op om kunsten i forbindelse med overnatning, praktisk hjælp og sparring.

Skulpturlandsby Selde har siden 2013 markeret sig som en af de byer i Danmark, der mest konsekvent arbejder med offentlig kunst som del af byens og egnens udvikling. Skulpturlandsby Selde er udviklet bottom-up af byens borgere i protest mod byens voksende omtale som “Udkantsdanmark”. I forbindelse med en områdefornyelse i 2010 tog en borgergruppe initiativ til at bruge kunst og arkitektur som løftestang for udvikling af egnen og for at fastholde og tiltrække nye borgere.

Selde udgør på landsplan “best practice” for, hvordan kunst kan få relevans for en kommune, en by og dens borgere. Konferencen vil samle op på, hvordan kunst kan være med til at skabe livskvalitet, udvikling, oplevelser og viden, både for kunstnere, borgere og besøgende.

Konferencens talere omfatter borgere, kunstnere, politikere og kunst- og arkitekturfaglige, der vil diskutere, hvad tid er, hvad tid betyder og har betydet for udviklingen af Selde og byens kunst og arkitektur. Målet er at kortlægge og diskutere, hvad Selde har gjort, introducere til igangværende og nye projekter, men også at se på, hvilken vej Selde kan gå og dermed inspirere til nye og fremtidige projekter og samarbejder.

Konferencens format er utraditionelt og består af tre sammenhængende dele:

1) Selve konferencen, der strækker sig over to dage med korte oplæg af 8 minutter, paneldebatter og samtaler

2) Udstilling med seks akademistuderende fra de skandinaviske kunstakademier. De studerende vil belyse emnet ”tid” skulpturelt og performativt og præsentere deres idéer/værker på konferencens første dag. Værkerne udvikles i en periode inden konferencen. Flere af værkerne vil blive i Selde efter konferencen.

3) En workshop, der udvikles af arkitekt Gitte Juul i samarbejde med byens og kommunens borgere. Gitte Juuls workshop tager udgangspunkt i hendes igangværende kunst- og arkitekturprojekt i Selde “Fragmenteret Hus”.

DELTAGERE
De kunststuderende:
Lasse Hieronymus Bo (Bergen Academy of Art and Design), Daniel Mølholt Bülow (Det Kongelige Danske Kunstakademi), Siska Katrine Jørgensen (Det Kongelige Danske Kunstakademi), Tora Schultz Larsen (Royal Institute of Art, Stockholm), Andreas Tang (Det Kongelige Danske Kunstakademi) og Alberte Westergaard (Det Fynsk Kunstakademi).

Øvrige:
JETTE GEJL (kunstner og moderator), MARGRETE MØLLER (lokal Seldeborger), GUNDHILD JUHR (lokal Seldeborger), ULRIKKE NEERGAARD (direktør, KØS Museum for kunst i det offentlige rum), SØREN TAANING (kunstner og formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst 2016-2019), ANNE MARIE PAHUUS (filosof, Århus Universitet), GITTE JUUL (arkitekt, aktuel med værket Fragmenteret Hus), BENDT DYRBERG (formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Skive Kommune), KENNETH BALFELT (kunstner, deltaget på Skulpturlandsby Selde 2018), BIRGITTE KRISTENSEN og LENE NOER (kunstnere bag det første kunstprojekt i Selde og arrangører af GRASSLANDS), AMALIE FREDERIKSEN (Råderum – mobilt kontor for Samtidskunst), KLAUS WEISS og KAREN HAVSKOV JENSEN (kunstnere, tidligere deltagere på Skulpturlandsby Selde), ANSAT FRA AARHUS 2017 (navn følger), BJARKE DANVIG (arkitekt og teamleder af Plan & Support, Skive Kommune), JURIST FRA SKIVE KOMMUNE (navn følger), SUSAN HINNUM (kunstner og kurator af Skulpturbiennalen SommerSkulpturSøby) og LINE MARIE BRUUN JESPERSEN (Lektor, cand.mag. PhD, Aalborg Universitet).

Konferencen er udviklet i et samarbejde mellem Skulpturlandsby Selde og Somewhere.

Konferencen er støttet af Statens Kunstfond og Skive Kommune