TABBY af Søren Aagaard 2019

Madperformance og offentlig skulptur sætter menneskets forhold til natur, landskab og kulturarv til debat 

Sand, sten, muslingeskaller og østers har i mange år været en naturlig del af Roskilde Fjord. Siden tidernes morgen har mennesket levet ved, på og af fjorden og nydt godt af dens ressourcer. På Fjordens Dag d. 15. september 2019 satte billedkunstner og kok Søren Aagaard fokus på fjordens råvarer og historie i en madperformance og en skulptur.

TABBY hedder projektet som har fået sit navn efter den tidligst kendte betontype. Tabby-beton fremstilles af vand, aske og sand som limes sammen af brændte østersskaller. Skulpturen er skabt med lokalt sand, sten, aske og østersskaller af samme art som dem, der engang fandtes i fjorden.

Close-up af TABBY, offentlig skulptur udført i terrazzo af materialer fra stedet. Fotos: Nationalpark Skjoldungernes Land.

Roskilde Fjord og dens ressourcer udgør grundmaterialet i skulpturen og madperformancen. Med fjordens fødevarer og ressourcer som udgangspunkt for projektet tager Søren Aagaard fat i diskussioner om klima, vandmiljø, invasive arter og fremtidens landskab. Med et kunstnerisk blik formidler han gennem teknikker og råvarer Roskilde Fjord, dens fortid, nutid og fremtid.

TABBY er et skulpturelt mindesmærke og en begivenhed, der handler om fjordens forandringer og om at være opmærksom på vores nære natur, men som også peger på vores drømme, håb til fremtiden og foreslår alternativer. Skulpturen er offentlig tilgængelig, så borgere og besøgende fremover selv kan tilbrede mad på den.

Fjordens Dag, Nationalpark Skjoldungernes Land

Søren Aagaards projekt er udviklet i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land som en del af et større kunstprogram. Kunstprojektet er med i den første udgave af Fjordens Dag, som er en tilbagevendende begivenhed arrangeret af nationalparken med det formål at styrke arbejdet med bæredygtigt friluftsliv og formidling omkring naturområdet Roskilde Fjord.

Søren Aagaard (f. 1980) er uddannet kok og billedkunstner. Han tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2013 og har studeret ved Konsthögskolan i Malmö. Han arbejder med performance, skulptur, video og installation særlig med udgangspunkt i mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed. Han er desuden en af grundlæggerne bag udstillingsstedet YEARS og har sammen med antropolog Henrik Hedegaard stiftet madprojektet Foodoir og kunstprojektet Okto, der undersøger det sociale krydsfeltet mellem billedkunst og gastronomi. Søren Aagaard har udstillet i Danmark og udlandet og deltaget på flere internationale filmfestivaler.

TABBY er støttet af Det Obelske Familiefond og Nationalpark Skjoldungernes Land.