Håndværkskollegiet på Musicon 2022-2024

Danmarks tredie håndværkskollegie opføres på Musicon i Roskilde af BRFfonden. Håndværkskollegiet forventes at stå færdigt i 2027.

Konkurrencen om Håndværkskollegiet er udviklet på baggrund af et spændende og nytænkende byggeprogram med deltagelse af tre tværfaglige teams. Det vindende tværfaglige team bag Håndværkskollegiet på Musicon er: LOOP Architects, ReVærk Arkitektur, kunstnergruppen AVPD, Kragh Berglund landskabsarkitekter og ingeniørfirmaet Artelia Danmark (tidl. MOE).

Udpegelsen af vinderforslaget er kulminationen på en konkurrence med deltagelse af i alt tre tværfaglige teams bestående af bl.a. arkitekter, kunstnere, ingeniører, antropologer og andre relevante faglige kompetencer. Deltagerne har undervejs skullet samarbejde direkte med lærlinge i målgruppen for at afprøve forskellige løsninger, idéer og scenarier.

Håndværkskollegiet på Musicon. Arkitekter: LOOP Architects, Reværk Arkitektur. Kunstnergruppe: AVPD. Ingeniør: Artelia (tidl. MOE). Landskabsarkitekt: Kragh og Berglund. © LOOP/ReVærk/AVPD

1:1 afprøvninger

30 håndværkselever fra Roskilde Tekniske Skole “flyttede” ind i en tidligere – og til formålet omdannet – industrihal på Musicon, hvor det kommende Håndværkskollegie skal opføres. Hen over efterår 2022 blev afholdt en række 1:1 afprøvninger mellem lærlinge, arkitekter, antropologer og kunstnere. Formålet med afprøvningerne var at teste og evaluere på, hvilke rumligheder og kunstneriske greb, der bedst understøtter og motiverer fremtidens håndværkere og hvordan det kommende håndværkskollegiet kan udvikles med bæredygtighed, fællesskab og kunst i centrum.

Somewhere er tilknyttet BRFfonden og Håndværkskollegiet på Musicon som kunstrådgiver og har i forbindelse med afprøvninger og kunstprogram i konkurrencen inviteret de medvirkende kunstnerne ind i projektet: Nanna Abell, Jens Settergren, Henrik Plenge Jakobsen og AVPD

Håndværkselever og facilisatorer samlet foran billedkunstnere Henrik Plenge Jakobsen og AVPDs kunstneriske afprøvninger i Hal 11 på Musicon. Foto: Frame & Work

Deltagende tværfaglige teams i konkurrencen

Arkitekter: Panum & Kappel og Perspektiv, Vandkunsten (projekterende). Kunstnere: Jens Settergren og Nanna Abell. Ingeniør: ABC Rådgivende ingeniører, Spangenberg & Madsen (installationer). Landskabsarkitekt: BOGL

Arkitekter: Reiulf Ramstad. Kunstner: Henrik Plenge Jakobsen. Ingeniør: Tri-Consult. Landskabsarkitekt: DetBlå

Læs mere på BRFfondens hjemmside her