REKONSTRUKTION AF SENGESTUE FRA HERLEV HOSPITAL

På Louisianas store Poul Gernes udstilling Jeg kan ikke alene, vil du være med? i juni-oktober 2016 indgik en rekonstruktion af en sengestue fra Gernes’ uovertrufne farvesætning af Herlev Hospital – et af Danmarks første og største sociale offentlige kunstværker.

Sengestuen var et udlån fra KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Somewhere bidrog med konsulentbistand til KØS og Louisiana i forbindelse med rekonstruktionen.

REKONSTRUKTION AF GURREBUNKEREN

I marts 2015 kuraterede Somewhere en rekonstruktionf Poul Gernes’ farvesætning og udsmykning af Gurrebunkeren til KØS Museum for kunst i det offentlige rums udstilling 15 favoritter fra samlingenRekonstruktionen kan ses på KØS frem til august 2017.

Hemmelig udsmykning

Billedkunstneren Poul Gernes (1925-1996) er mest kendt for totaludsmykningerne af Herlev Hospital fra 1968-1976 og Palads biografen fra 1989. Men Gernes udførte utallige mindre kendte udsmykninger på skoler, arbejdspladser og institutioner landet over.

I starten af 1990’erne farvesatte og udsmykkede Gernes og assistenterne Eva Karin Thomsen og Henrik Norn den tidligere regeringsbunker ved Gurre tæt på Espergærde, men måtte på grund af anlæggets hemmelige status ikke omtale arbejdet, som først i 2013 blev kendt for offentligheden.

I 2013 havde Beredskabsstyrelsen ikke længere anvendelsesmuligheder for Gurrebunkeren og besluttede at lukke den ned – og dermed også at offentliggøre dens eksistens. KØS dokumenterede i forbindelse med nedlukningen Gernes’ totaludsmykning af anlægget og udtog inventar til museets samling, inden udsmykningen for altid forsvandt under jorden.