SOMEWHERE har bidraget til billedkunstneren Finn Thybo Andersens bog Broget ko har mange pletter – Guide til Gernes’ udsmykninger 1970-2006 med projektstyring, fundraising og en registrant over Gernes’ 160 farvesætninger og udsmykninger. Registranten er blevet til på baggrund af et stort detektivarbejde for at opspore udsmykningerne og indhente oplysninger om deres eksistens og tilstand i dag.

Alle kender Palads Teatret, og mange kender Herlev Hospital, men få eller ingen kender resten af de 160 udsmykninger, som Poul Gernes og hans familie, medhjælpere og elever udførte over en periode på mere end 30 år.

Det er der nu rådet bod på med Finn Thybo Andersens bog. Finn Thybo har rejst landet rundt med sit kamera, og med denne indholdsrige guide, der omfatter 599 illustrationer, får vi for første gang et samlet indblik i omfanget og kvaliteten af Gernes’ gigantiske værk. Bogen er bygget op som en guide, så man selv kan tage ud og opleve udsmykningerne, der jo ikke findes på museerne – men måske lige rundt om hjørnet.

”Det er sjældent, at en kunstners værk berettiger en landsdækkende guidebog, som ikke leder gennem en udstilling eller et livsforløb, men til faktiske steder udsmykket af kunstneren. Poul Gernes (1925-1996) var med sit farvestærke udsmykningsarbejde et sådant særligt tilfælde, og det markerer bogen Broget ko har mange pletter.”

Kristian Handberg, kunsten.nu 18.11.2016